Tarihi Çarşılar ve Hanlar

Tarihi Çarşılar ve Hanlar
Gümrük Hanı etrafındaki çarşılardan Bedesten’de mahalli giysiler, yaşmak, ehram; Sipahi Pazarı’nda  halı, kilim, keçe, kürk heybe; Hüseyniye Çarşıları’nda Bakır işleri; Kınacı ve Pamukçu Pazarı’ndaki kuyumcularda bulunan yöresel takılar Urfa’ya ait  el sanatları ürünleridir. Bu çarşılar etrafında yöresel yiyeceklerden her türlü baharat, Urfa peyniri, Urfa pul biberi (isot), Urfa fıstığı, Nar pekmezi, Meyan Kökü ve Şifalı bitkiler alınabilecek en güzel hediyelerdir.
Tarihi hanların çoğu Balıklıgöl’ün doğusunda yer alır. Şanlıurfa il merkezinde Osmanlı dönemine ait Gümrük Hanı, Hacı Kamil Hanı, Barutçu Hanı, Mençek Hanı, Şaban Hanı, Kumluhayat Hanı, Fesadı Hanı, Samsat Kapısı Hanı, Millet Hanı ve Topçu Hanı olmak üzere 10 adet büyük han bulunur. 
Gümrük Hanı
Haşimiye Meydanı yakınındadır. 1562 yılında, Kanuni Sultan Süleyman zamanında Behram Paşa tarafından yaptırılmıştır.Hanın avlusunu çevreleyen dükkânların üzerinde, önleri revaklı ikinci kat odaları yer almaktadır. Kafeteryaların bulunduğu avlusundan Halil-ür Rahman Gölü'nün suyu geçmektedir.
Sipahi Pazarı
Gümrük Hanı'nın batısına bitişik olarak inşa edilmiş, bir kapalı çarşıdır. 1562 tarihinde yaptırılmıştır. Halı, kilim, keçe, kürk satılmaktadır.
Kazzaz Pazarı
Gümrük Hanı'nın güneyine bitişik olarak 1562 yılında inşa edilmiş kapalı çarşıdır. Bezzazistan adıyla da bilinen çarşının dört kapısı bulunmaktadır. Yöresel giysi ve aksesuarlar satılmaktadır.
Hüseyniye Çarşıları
1887 yılında inşa edilmiş bu kapalı çarşıda bakırcılar ve kalaycılar bulunmaktadır.
Copyright © 2018 | Kaliru Turizm | Web tasarım Deltawebsistem